Drie jaar naar school, elk jaar een ander bedrijf en bij elk bedrijf een aantal bloggs. Leerjaar 1: Hotel Wesseling, Dwingeloo Leerjaar 2: Chateauhotel De Havixhorst, Schiphorst/De Wijk Leerjaar 3: H.C.R. Bosch-Zicht
woensdag 5 juli 2017
"Het smaakte goed"
Ik heb daar al een paar keer over nagedacht wat ze daar precies mee bedoelen of dat het onbewust zo wordt geantwoord. Ik krijg het gevoel dat de gasten komen voor het eten en niet voor de bediening, ik snap dat ze komen omdat het eten lekker is en ik denk dat ze niet in de gaten hebben dat de bediening ook erg belangrijk is en ook het totaal plaatje maakt.
Je wilt dat tevreden gasten terug komen, je doet je best om het de gast naar wens te maken, de koks in de keuken doen dat, maar de bediening doet dat ook.
Het is belangrijk dat je als bedienend personeel je gasten aan kijkt, bij binnenkomst moet je direct proberen oogcontact te maken. Zeg je gasten altijd vriendelijk goedendag, ook al is het druk, ze weten dan in ieder geval dat je ze hebt gezien. Ik dat geval kun je ook zeggen, dat je zo snel mogelijk bij hun komt. Help je gasten zo snel mogelijk, het klinkt heel vanzelf sprekend, maar stel prioriteiten, weet wat je eerst moet doen en wat nog wel even iets langer kan/mag duren. Door altijd vriendelijk en beleeft te zijn krijgen de gasten ook een welkomer gevoel, alleen al met een glimlach rondlopen doet wonderen. Gasten vinden het altijd leuk als je een praatje met ze maakt. Zo heb ik een keer een vaste gast gevraag of alles goed ging en toen kreeg ik ongeveer zijn hele levensverhaal te horen. Dat was niet helemaal mijn bedoeling, want zo was ik weer een half uur kwijt, maar hij kon het wel heel erg waarderen dat ik zo meelevend en geinterreseerd was.
Drank- en Horecawet
De horeca is voor het verkopen van alcohol een vergunning nodig. Een vergunning kun je bij de gemeente aanvragen. Om alcohol te mogen verkopen in een horecagelegenheid moet er iemand aanwezig zijn die het diploma Sociale Hygiene heeft. In deze cursus leer je bepaalde dingen over alcohol en hoe je verantwoord alcohol schenkt. Als je een feest organiseert moet je ook een vergunning aanvragen en is het van belang dan er iemand achter de bar staat die de cursus IVA heeft gevolgd. Dit is net zo'n soort cursus als Sociale Hygiene, maar dan minder zwaar.
Bij mij in de omgeving is het erg makkelijk om onder de 18 jaar aan alcohol te komen in kroegen en op feesten. Er worden bandjes gebruikt op feesten met 18+ er op, maar toch kunnen jongeren onder de 18 vaak wel alcoholhoudende dranken halen op feesten. In de kroegen als ik op stap ben wordt er eigenlijk nooit gevraagd naar een Identiteits kaart. Terwijl de boete heel erg hoog ligt op het verkopen van alcohol onder de 18 jaar.
Afgelopen weekend hebben wij dorpsfeest gehad, ook daar stonden achter de bar vrijwilligers, leden van de feestcommissie, maar ook vrijwilligers uit het dorp, bij de ingang kreeg je een bandje als je 18 plus was. Van iedereen uit het dorp weet je wel of ze 18 zijn of niet dus dan hoef je eigenlijk al geen Id-kaart meer te vragen, maar toch ben je officieel verplicht om hem altijd te vragen, zelfs bij een vaste bar gast. De gene die geen 18 waren mochten geen bier of andere alcoholhoudende dranken halen, maar ik mocht het wel ophalen, terwijl als zij naast mij stonden. Zo werkt het natuurlijk ook niet helemaal, maar ik denk dat de leden van de feestcommissie en de vrijwilligers daar niet genoeg van op de hoogte waren. Zo heeft mijn moeder op zaterdag avond achter de bar gestaan en werd op de helft van de avond tegen haar gezegd dat ze wel moest letten op de gele bandjes, terwijl niemand haar dat verteld had.
Werken in de horeca fysiek zwaar
Examens gesprekstechnieken
Het eerste examen wat we hadden was solliciteren. Je moet dan als leidinggevende een sollicitatie gesprek gaan voeren met een medewerker. Ik wist nog niet precies hoe het allemaal ging verlopen, dus ik dacht er de eerste keer misschien wel iets te makkelijk over, daarom haalde ik mijn examen de eerste keer ook niet, maar kreeg ik wel feedback waar ik op moest letten. Wat ik heel erg vervelend vond met de feedback is dat ze het probeerden goed te praten "je bent een hele leuke meid en ik weet zeker dat je het kan, maar je bent toch gezakt". Ik hou er van als mensen gewoon traight to the point zijn en er niet omheen draaien, daar heb ik ook veel meer aan, ook al is dat soms hard. Mijn her-examen van solliciteren ging heel erg goed. Mijn acteur acteerde wel echt heel erg overdreven, waardoor het voor mij makkelijker ging, maar dat vond ik wel jammer, omdat het in het echt nooit zo gaat.
Het tweede examen was het examen functioneren. Je moet dan als leidinggevende een functioneringsgesprek voeren met een medewerker uit het bedrijf waar je zogenaamd werkt en die je al ongeveer 5 jaar kent. Dat examen vond ik ook heel erg lastig, omdat ik het moeilijk vind om toneel te spelen, de casussen zijn wel duidelijk, maar het is gewoon echt toneel spel wat ik lastig vind. Ik dacht dat dat examen heel slecht ging, maar slaagde toch bijna met de volle punten. Als feedback kreeg ik dat is in een coachingsgesprek heel erg goed zou zijn, omdat ik iemand heel goed weet te motiveren.
Het derde gesprek was een coachingsgesprek. In dit gesprek moest je weer een medewerker die al ongeveer 5 jaar bij je werkt, proberen te motiveren. Ik begon heel sterk, maar wist het ineens allemaal niet meer, dit kwam van de zenuwen denk ik. Toen ik een time-out had genomen ging het allemaal heel hard na beneden en wist ik ook al wel dat ik het kon vergeten. Ik luisterde niet meer goed, vatte niet meer samen en vroeg ook niet meer door. Met mijn feedback kon ik wel heel veel voor het her-examen van Coaching. Door mijn feedback mee te nemen in het her-examen slaagde ik toen wel.
Het vierde en laatste examen was conflicthantering. Je moest dan een conflict oplossen met twee medewerkers uit joun bedrijf. Het doel van het gesprek was de samenwerking weer herstellen tussen de medewerkers. Het eerste gesprek dat ik voerde had ik voor mijn gevoel wel redelijk gemaakt, maar helaas was ik toch gezakt. Het probleem had ik wel gevonden, maar er was ook nog een onderliggend probleem, die ik niet had gevonden. Op mijn her-examen van conflicthantering was het echt alles of niets. Als ik deze niet haalde kon ik ook niet starten met mijn vervolgopleiding in september. Daardoor was ik ook erg zenuwachtig en had ik een dag van te voren al buikpijn. Uiteindelijk ben ik met mijn hakken over de sloot geslaagd, doordat ik de feedback uit het vorige gesprek had meegenomen. Als feedback van mijn her-examen kreeg ik dat ik heel mooi en sterk begon, maar dat zakte na een tijdje af. Toen nam ik een time-out en toen ging het niet meer zo goed, dat had ik zelf ook in de gaten en konden de examinatoren ook merken aan mij.
Wanneer kun je niet meer werken
Ik ben gaan nadenken over wanneer ik niet meer door iemand bediend zou willen worden, wat te maken heeft met de persoonlijke hygiene van de medewerker bediening. Wat ik heel erg belangrijk vindt is dat je handen er goed uitzien, geen viezigheid onder je nagels of rare plekken aan je handen en je geen sieraden draagt onder werktijd, sieraden kunnen kapot gaan en in voedsel terecht komen, je kunt ergens achter blijven haken en jezelf verwonden, maar bacterien kunnen zich ook schuil houden in of op sieraden. Als je een wondje hebt ergens zorg dan dat je dit goed afdekt en je gasten het niet kunnen zien. Bij een koortslip is dit natuurlijk lastig, je kunt er niks op of over heen doen behalve zalf, maar die zorgt er juist voor dat de koortslip juist extra erg opvalt.
In de horeca maak je eten en drinken voor anderen klaar, je moet er dus extra goed opletten dat je geen virussen en bacterien verspreid. Goede lichaamsverzorging is daarom ook erg belangrijk in de horeca, zorg dat je elke dag gedoucht naar je werk gaat en dat je haar ook gewassen is. Mijn haar wordt altijd heel snel vet. Ik heb mijn haar altijd in een knot, zodat het niet los hangt en ik onder werktijd ook niet meer aan mijn haar hoef te zitten, wat ook niet hygienisch is als je met je handen door je haar gaat en daarna zonder je handen te wassen weer met eten en drinken aan de slag gaat. Ook parfum is een dingetje in de horeca, doe als medewerker geen sterk geurende parfum of deodorant op, maar zorg er wel voor dat je fris ruikt. Het zelfde geldt voor nagels, zorg er wel voor dat je nagels er goed en verzorgt uit zien, maar doe geen felle kleuren nagellak op.
dinsdag 4 juli 2017
Plezier in je werk
Je bent voor je eigen plezier op de werkvloer verantwoordelijk, maar collega's helpen je er vaak wel bij. Iedereen is bij ons altijd vrolijk en als er een keer iets met iemand aan de hand is geeft hij/zij dat van te voren aan zodat we er rekening mee kunnen houden.
Het is belangrijk dat je op je werk dingen samen doet met collega's, om de band te versterken. Dit kan zijn een kopje koffie drinken, samen eten of samen iets schoonmaken of iets dergelijks, je hebt dan ook tijd om even over iets anders te praten. Wij organiseren meerdere keren per jaar iets met het personeel. Dan weer een barbecue of we gaan samen op stap en 1 keer per jaar een personeelsfeest. Je leert elkaar beter kennen, waar door je ook makkelijker een grapje kunt maken. Gasten hebben al snel in de gaten hoe de sfeer is tussen het personeel. Wij krijgen veel complimenten over hoe wij met elkaar om gaan en hoeveel plezier wij met elkaar maken. Gasten worden er ook blij van. Je geeft de plezierige sfeer doet.
Wintersport Neukirchen


Klachtenbehandeling
Als er een klacht is wordt de klacht besproken en krijgt de gast gelegenheid om te klagen. Je moet altijd laten merken dat de klacht serieus word genomen door goed te luisteren en eventueel aantekeningen te maken. Als de gast zijn verhaal heeft gedaan, vat je het in het kort samen, om te zorgen dat de gast zich begrepen voelt en om onduidelijkheden te voorkomen. Als de gast rustig is en hij weet dat je de klacht serieus neemt en hem begrijpt kun je inhoudelijk in gaat op de klacht en begrip tonen. Na de klachten behandeling kunnen er verschillende acties worden ondernomen. De klacht kan worden opgelost, er kan een vervolg afspraak gemaakt worden of de klacht wordt terzijde gelegd. Aan het einde van het gesprek bedank je de gast om dat hij de klacht heeft doorgegeven zodat wij beter kunnen worden. Wat erg belangrijk is is dat de gast 'altijd' gelijk heeft, zelfs als hij geen gelijk heeft.
De voordelen van in de horeca werken
Je bent sociaal en makkelijk in de omgang met anderen. Altijd flexibel en vindt het niet erg om eens een paar uurtjes extra te werken. Iedereen denkt altijd dat het heel simpel is, een beetje bier tappen en een bordje van A naar B brengen. Je moet snel kunnen schakelen, veel kunnen onthouden en altijd gastvrij blijven. Als je in de horeca hebt gewerkt weet je hoe je moet inspelen op de wensen en klachten van een gast. Door in de horeca te hebben gewerkt, weet je hoe je moet omgaan met stress en kun je prioriteiten stellen, soms moet je taken even laten liggen en later weer oppakken, omdat er andere prioriteiten zijn. In de horeca leer je ook om efficient te werken. Bijvoorbeeld zo min mogelijk lopen en zoveel mogelijk dingen tegelijk doen is iets wat je al snel leert en veel aan hebt. Als het druk is werken horeca mensen gewoon wat langer door, dat ik voor ons geen probleem, als er een collega onverwachts uitvalt spring je gewoon even bij. In de horeca moet je het met elkaar doen en sta je altijd voor elkaar klaar.
Dat je in de horeca hebt gewerkt of werkt laat niet alleen zien dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, maar ook dat je doorzettingsvermogen hebt. Terwijl je vrienden aan de 'goede' kan van de bar een drankje drinken, werk jij gewoon door tot het eind.
In de horeca leer je om de omzet te verhogen met up-selling, cross-selling en deep-selling. Je leert extra, bij of een duurder product te verkopen zonder dat je de gast pusht of het vervelend over komt. Ik vind dat dit het werk ook leuker maakt, je maakt er dan een soort spelletje van met de gasten en probeert het maximale er uit te halen, terwijl je met de gast mee denkt en hij dat gevoel ook krijgt.
Wij hebben een heel hecht team, als het werk er op zit drinken we nog gezellig een borrel met elkaar. Door het werken in de horeca heb ik bij verschillende bedrijven waar ik heb gewerkt ook echt vrienden gemaakt. Als ik een dag of avond vrij ben, ga ik vaak koffie drinken of lekker borrelen met een collega!
De Zwarte Cross
De eerste keer Zwarte Cross was in 1997. Het werd toen georganiseerd als een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen, met een motor, brommer, scooter of een ander vervoermiddel. De Zwarte Cross heeft zijn naam te danken aan de vele kroegbezoekers die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of brommer, zij werden uitgedaagd om te laten zien wat ze kunnen in een zwarte cross.
Op de eerste Zwarte Cross die toen werd georganiseerd kwamen 150 deelnemers af en 1000 mensen die kwamen kijken. Aan het einde van de dag was de band Jovink er, die de dag mocht afsluiten. Het tweede jaar waren er al 350 deelnemers en 4000 mensen aan plubliek.
Het logo van de Zwarte Cross is Tante Rikie, de moeder van de manager van de band Jovink. Zij wordt nog steeds geeerd op de Zwarte Cross. Ze wordt gedragen in een draagstoel en er zijn allerlei producten te koop met haar hoofd als logo er op.
Vanaf 2006 werd het festival gehouden in Lievelde, op het festival terrein de Schans, waar het festival nu nog steeds plaats vindt.
Het bezoekers aantal van de Zwarte Cross stijgt met de jaren nog steeds, ze hebben een camping voor mensen met caravans en tenten, maar ook het Grasnapolsy, waar mensen luxe kunnen kamperen in ingerichte tenten met jacuzzi's. Het festival heeft verschillende terreinen met allerlei verschillende genres muziek. Voor ieder wat wils.
Vorig jaar op de 20e editie van de Zwarte Cross waren alle kaarten uitverkocht voor het eerst en telde het festival 220.000 bezoekers.
Mij lijkt het geweldig als je mag helpen zo'n festival te mogen helpen organiseren. Dus wie weet in de toekomst... maar dit jaar ga ik gewoon nog een weekendje genieten op de camping als bezoeker.
Het ketenbeleid
Alcoholvrij bier
De verkoop van alcohol vrij bier is vorig jaar gestegen met 18 procent en stijgt nog steeds. Door alcohol vrij bier op de kaart te zetten verander je met de wensen van de consument mee, daarnaast schakel je concurrentie ook uit, omdat zij het niet hebben.
Bijna elk Nederlands biermerk heeft een alcohol vrije variant. Begin dit voorjaar is de alcoholvrije variant van Heineken ook te krijgen.
Wij hebben Hertog-Jan op de tap als pils, maar ook altijd een seizoens bier, Hertog-Jan Weizener, Hertog-Jan Lentebok of Herfstbok en Hertog-Jan Grand Prestige, omdat Hertog-Jan geen alcohol vrij heeft, hebben wij Jupiler 0.0% en daarnaast hebben wij Leffe Blond, Leffe Bruin, Leffe Tripel, Palm, Duvel, Liefmans, Hoegaarden Rose Bier, Amstel Radler en Amstel Radler 0.0%. Wat ik heb opgemerkt is ondanks dat Amstel Radler bedoeld was als dorstlesser op warme dagen en vooral zomers is dat wij het steeds meer verkopen, maar dan ook in de winter en op minder warme dagen. Hertog-Jan is wel met een 'radler-achtige' variant gekomen, namelijk Hertog-Jan Bastaard in twee verschillende varianten. De een is met appel en citroengras en de ander met citroen en gember. Wat ik zelf zo lekker vindt aan de Bastaard van Hertog-Jan is dat hij minder zoet is dan de Amstel Radler, de Bastaard komt meer in de richting van pils, ik vindt dat aan de Amstel Radler geen 'bier smaak' zit. De Bastaard bevat wel 2,7 procent en is dus niet alcoholvrij.
Grolsch is een biermerk wat zich echt op het bier wil zetten met 0.0%. Zij hadden al varianten met alcohol arm bier, maar hebben dit toch van de markt gehaald, omdat de echt 0.0% veel beter werd verkocht. Zwangere vrouwen en mensen die nog moeten deelnemen aan het verkeer, willen liever een biertje waar echt helemaal geen alcohol in zit.
AB InBev wil aan het einde van 2025 zijn producten uitbereiden zodat ten minste 20 procent van het bier wat ze verkopen niet- of laagalcoholhoudende dranken bevat. Wij verkochten eerst de Jupiler NA, waar 0.5% alcohol in zat, maar de smaak van de Jupiler 0.0% is kwalitatief beter dan de NA, daarom is de NA van Jupiler ook van de markt gehaald.
Blurring de nieuwe trend
De trend lijkt nieuw te zijn, maar vroeger was het heel normaal dat een cafe een slijterij er bij in had en de bakker ook producten verkocht voor directe consumptie.
Steeds vaker zie je blurring, bij ons in de buurt is een mooi voorbeeld de Luie tuinman, wat eigenlijk een winkel is voor de tuin, met allemaal verschillende soorten planten en daarnaast ook een tuincafe heeft wat iedere dag is geopend voor tuinbezoekers. Je kunt er terecht voor een verse kop koffie, muntthee uit eigen tuin en een gezelllig babbeltje. Er is soep en er zijn broodjes, ook huisgemaakte appeltaart en kruidkoek. Je kunt gezellig op het terras zitten aan het water of op de veranda. Naast het tuincafe en de planten winkel hebben ze ook een winkeltje met ongewone spullen uit allemaal verschillende windstreken.
Moeten de horeca bedrijven blurring zien als een kans of een bedrijging.. Ik vind het een heel mooi concept voor de retail zaken, maar snap wel dat horecabedrijven het er niet mee eens zijn, want de horeca moet voldoen aan de drank- en horeca wet en een vergunning hebben. De retail hoeft dat in dit opzicht niet. Blurring moet niet alleen het feestje van de winkeliers worden. De horeca moet dan ook meer ruimte krijgen om retail te bedrijven. Er zal altijd sprake moeten zijn van gelijke voorwaarden.
Een van de gevolgen van de VNG-pilot is dat gemeenten zelf gaan experimenteren. Zo krijgen winkeliers in de binnenstad van Den Bosch de kans om een klein terras te exploiteren voor hun zaak, waar ze ook alcohol mogen schenken. Ook Maastricht, Zwolle, Arnhem en Amsterdam doen mee aan de pilot om alcohol toe te staan in de retail, zonder dat de winkeliers hoeven te voldoen aan de eisen van de Drank- en Horecawet. Vanuit de horeca is daar kritiek op. Ton Poppes, eigenaar van vier horecabedrijven op het Rembrandtplein in Amsterdam: ‘Het fenomeen blurring moet niet alleen het feestje van de winkeliers worden. De horeca moet dan ook meer ruimte krijgen om retail te bedrijven. Er zal altijd sprake moeten zijn van gelijke voorwaarden.’
Drukke maandag
Afgelopen maandag was een drukke maandag, maar wel erg leuk! De hele dag ben ik bezig geweest met bedienen en gasten. Het liep allemaal goed door en ik had verder helemaal geen tijd om er iets bij te doen. De telefoon ging erg vaak en er stonden voor 's avonds al 40 pax. gereserveerd in de agenda. Iedereen die was erg vrolijk waardoor ik zelf ook heel vrolijk was. Het was lekker weer dus op gegeven moment had ik het voor terras vol zitten. Tijdens het diner was ik met 2 andere collega's, dit ging allemaal net goed, omdat de gasten overal verdeeld zaten, waardoor de loop afstanden erg groot waren. Om 20:00 uur kregen we nog een groep motor rijders die kwamen koffie drinken, we hadden een tafel gereserveerd op het serre terras, speciaal daar voor hadden we tafels vrij gehouden en aan elkaar gezet. Toen het 20:00 uur was, was het diner nog in volle gang. De groep motor rijders kwam aan en ik wees ze hun tafel. Toen ik weer kwam om de bestelling op te nemen waren ze er niet meer. Ze waren op het voor terras gaan zitten, wat verder geen probleem was, maar nu wel, omdat ze dwars over het hele terras gingen zitten en ik niet meer van de ene kant naar het terras kon naar de andere kant om de andere gasten te bedienen. Toen ik hier wat van zei, werd er gezegd: "maar wij hebben toch gereserveerd?" Hoe lastig het ook is om vriendelijk te blijven, terwijl ik in mijn hoofd denk 'ben je nou zo dom of....' Uiteindelijk zijn ze iets anders gaan zitten, zodat ik er net langs kon, maar door zoiets word ik dan direct minder vrolijk..

Feest organiseren
De begroting hebben we al opgesteld met daarin onze verwachte in- en uitkomsten. We leggen zelf allemaal €50 euro per persoon in zodat we een mooi budget hebben om te beginnen. Het scheelt al dat we zelf een bar en tap hebben en dat de schuur waarin het feest wordt gegeven ook van ons zelf is. We doen niet aan het promotiemateriaal, alleen mond-tot-mond reclame en via facebook maken we reclame, ander moeten we daar nog extra kosten voor betalen en een vergunning aanvragen. De sponsons die we vragen komen hier allemaal uit de buurt en is familie of bekenden van ons.
Het licht en geluid lenen we van de band van mijn vader, we vragen ook iemand van hun om dit te regelen.
We zijn nu tot dit punt gekomen, we moeten nog een aantal dingen regelen voordat we het feest kunnen geven. Er moeten nog afspraken worden gemaakt met de band en met de mensen van het licht en geluid, ook moet er nog een fotograaf geregeld worden. Wij geven dit feest niet om winst te maken, maar vooral voor de gezelligheid met de mensen in onze omgeving. Bij het feest zetten we onze eigen gemaakte hot-tub neer, zodat we hier ook weer promotie voor kunnen maken.
Dorpsfeest
Enkele weken geleden was de feestkrant al rond gestuurd, met hier in een oproep of er mensen waren die als vrijwilliger achter de bar wilden staan. Ik zat te twijfelen of ik dat ging doen of niet, want ik wilde natuurlijk niks missen van het feest. Nu was het zo dat vrijdag avond met het kaarten ik wel achter de bar zou willen staan, maar toen was het niet zo heel druk dus heb ik me niet opgegeven, omdat ik dacht dat dat saai zou zijn. De andere avonden wou ik liever niet achter de bar staan, omdat dat de leukste avonden waren. Toen mijn moeder bij mij kwam dat er gebrek was aan bar personeel wat een pilsje kon tappen en ik het van vrienden ook al een keer had gehoord heb ik uiteindelijk toch maar bijgesprongen en een geweldig feest gehad, voor en achter de bar!

woensdag 28 juni 2017
Huiswijnen
De 6 P's
Product: Het product is waar het in de kern van het horeca bedrijf allemaal om gaat. Bij ons gaat het vooral om het eten. De koks hebben goede ervaring, de chef heeft bij verschillende sterren zaken gewerkt/stage gelopen. Bij ons gaat het vooral om dat het eten goed is en de porties royaal, gasten komen bij ons om lekker te eten en daarna weer verder te gaan en niet om een bord te krijgen met een klein stukje groente en een stukje vlees van twintig gram per gang en vijf uur te tafelen. Met de spare-ribs als specialiteit van ons.
Prijs: De prijs heeft ook een grote rol in de marketingmix. De gemiddelde couvert prijs is bij ons €35,- euro de meeste gasten drinken twee drankjes en bestellen een voor- en hoofd- of hoofd- en nagerecht. Onze voorgerechten zijn allemaal rond de €10,- euro, de hoofdgerechten rond de €20,- en de nagerechten beneden de €10,- euro.
Plaats: Bosch-Zicht ligt in het dorpje Echten (Drenthe), een klein dorpje met ongeveer 300 inwoners. De A28 ligt dichtbij, dus je kunt er gemakkelijk komen, ongeacht waar je vandaan komt. Echten ligt in een bosrijke omgeving, overal om je heen ligt bos. Wandelaars en fietsers komen er dan ook veel, maar ook motorrijders, omdat we ook een "motor hotel/cafe/restaurant" zijn. Het vakantiepark De Westerbergen ligt ook dichtbij ons, campinggasten van De Westerbergen komen hier ook veel, ze komen ook jaarlijks weer terug, ondanks dat De Westerbergen zelf ook een restaurant heeft.
Promotie: De naam bekendheid van Bosch-Zicht is in de jaren groot geworden, dit komt vooral door mond-tot-mond reclame. Wij maken ook gebruik van Facebook voor de promotie, hier zetten wij speciale acties op, nieuwe specialiteiten/gerechten of aanbiedingen enzovoort. Verder staan wij ook wel is op evenementen, waardoor we ook promoten.
Personeel: Personeel is heel belangrijk voor een horeca gelegenheid, ook voor de mond-tot-mond reclame, gasten zeggen vaak dat het eten lekker was, maar dit komt ook door de beleving. Ruim 50 procent van de gastenbeleving heeft te maken hoe het personeel met de gasten om gaat. Wij hebben verschillende soorten personeel. We hebben personeel wat een horeca-opleiding heeft gedaan, maar ook weekend/vakantie krachten en personeel wat "geschoold" is door het personeel met horeca-opleiding en door ervaring.
Presentatie: Het personeel wat hier rond loopt is netjes en verzorgd. Het eten gaat mee in ruime porties een bord met het hoofdgerecht en garnering en de garnituren worden verzorgd in kommetjes. De dranken serveren wij altijd uit op een dienblad. Bij ons maakt het niet zo veel uit of je links of rechts uitserveerd, maar dit wordt ook niet verwacht van ons door de gasten. De gasten komen hier binnen in een gemoedelijke sfeer en zo worden zij ook ontvangen. De gasten worden aangesproken met u, maar er wordt ook veel gelachen met de gasten. Al met al, het is niet zo stijf als in de vorige bedrijven waar ik heb gewerkt. De ambiance waar de gast bij ons in terecht komt is een bruin cafe. Ook hebben wij een serre, hier is het altijd mooi licht, maar toch vind ik persoonlijk het "restaurant gedeelte" en het cafe gezelliger, omdat het hier wat donkerder is, overal hangen posters en bordjes aan de muur. Al met al, het is gezellig opgemaakt.
dinsdag 27 juni 2017
De Noordelijke Haringparty
Vorig jaar heb ik de Haringparty helemaal van begin tot einde meegemaakt inclusief de voorbereidingen. De lunch van de voorzitters van de Haringparty liep ik vanaf de eerste dag dat ik bij de Havixhorst werkte. Dit jaar heb ik slechts de dag van het feest meegemaakt en verder niks er om heen, dat is toch wel anders. Het mooiste van dit jaar vond ik dat gasten mij nog herkenden van de Rotary en de A37, ze vroegen hoe het met me ging en maakten een praatje met me.
Maar wat was het leuk om er weer een dagje te zijn en weer even een keer wat anders te doen dan wat ik nu doe. Toen ik het aan collega's van mij vertelde vroegen ze direct: "of wil je weer terug?" Terug ga ik niet, maar het was wel weer een leuke ervaring en ze mogen me zeker vaker vragen als ze personeel te kort komen, maar dan wel het liefst iets eerder van te voren.
woensdag 7 juni 2017
Bij gebrek aan personeel werken hier mensen, behandel ze alstublieft voorzichtig
Toen ik begon in de horeca dacht ik er anders over dan ik nu doe. Voor dat ik begon aan de horeca zag ik mezelf altijd vrolijk rondlopen met een brede glimlach op mijn gezicht. Deze gedachten verdween al na iets minder dan een maand. Het is in werkelijkheid allemaal iets anders en hield veel meer in dan ik altijd had gedacht. Ik liep me de hele dag rot over een groot terras met ongeveer 60 kilometer per uur de gasten (ook de niet zo aardige gasten) te voorzien van alles wat ze maar wilden met het zweet op mijn voorhoofd. Als er gasten begonnen te klagen dacht ik bij mezelf 'u kunt toch zien dat ik mijn best doe en niet nog harder kan lopen dan wat ik al doe op mijn nette schoenen' en toch antwoordde ik met een lieve lach, excuus meneer of mevrouw, ik kom direct bij u. Na werktijd maakten we met het nazitten wel is grapjes over dat we eigenlijk met skeelers moesten gaan werken op het terras zodat we sneller konden. In het begin wou ik altijd 86 dingen tegelijk doen, maar al snel kwam ik erachter dat dat niet werkte. Je kunt beter even 5 minuten stil gaan staan alle tafels bij langs zodat je het overzicht terug hebt.
Bedienen is zo makkelijk nog niet. Het is meer dan een bordje of kop koffie van A naar B brengen. Ook ben ik er achter dat mensen mensen zijn en sommige mensen er voor zijn gemaakt om te zeuren om de kleinste dingen en toch blijft de soms toch wat pijnlijke glimlach op mijn gezicht en doe ik nog beter mijn best dan ik al deed.
Sommige mensen snappen de horeca ook niet (lees: de meesten) zij verlangen dingen van je die onhaalbaar zijn en toch ga je het proberen. Dit zijn ook vaak de mensen die zelf nooit in de horeca of iets dergelijks hebben gewerkt. Toen ik op de Havixhorst werkte heeft een oudere vrouw een keer tegen mij gezegd dat het mijn eigen schuld was en dat ik maar een vak had moeten leren. Zeggen dat ik dat deed had al geen zin meer, want ze had haar oordeel al lang liggen. 'Alleen mensen zonder diploma gaan de horeca in' ik denk dat dat de meest pijnlijke zin is die ik heb gehoord in de afgelopen jaren. Dan heb je ook gasten die je vragen om een droge witte wijn, waarop je antwoord is dat we verschillende huiswijnen hebben een chardonnay een sauvignon blanc en een vedejo en je vraagt welke wijn meneer of mevrouw gewenst had. De vraag die ik daar meerdere keren op heb gekregen was of ik zelf het verschil wel wist.. Daar op geef ik natuurlijk de meest uitgebreide uitleg die ik maar geven kan. Werken in de horeca is meer dan lief en vriendelijk lachen. Je moet verstand hebben, hard kunnen werken, geduld hebben en weten waar je het over hebt. Dit zijn de mensen die nooit 'nee' verkopen aan gasten en koste wat het kost alles voor de gasten over hebben, om hun de beste avond van hun leven te bezorgen.
Bij Bosch-Zicht hangt een bordje met de tekst: "Bij gebrek aan personeel werken hier mensen, behandel ze alstublieft voorzichtig". Een tekst die ik heel passend vind bij de horeca. Er wordt zo weinig verwacht van mensen die echt veel kunnen.
Weinig waardering
3 jaar later..
Ik ben in februari naar de open dag van de Aeres hogeschool in Dronten geweest en heb mij een paar dagen later direct ingeschreven. Daar ga ik de opleiding Dier & Veehouderij volgen. Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik iets wil doen in de richting van bedrijfsopvolger of adviseur in de agrarische sector. Voor dit beroep moet je flexibel en creatief zijn, ook moet je nieuwe ideeen hebben voor de toekomst van de dierhouderij of veehouderij. In deze studie wordt er veel gedaan aan de beroepspraktijk.
In Dronten dichtbij de school staat het Aeres Praktijkcentrum Dronten. Je krijgt daar les in verschillende onderwerpen en voert daar proeven en onderzoeken uit, bijvoorbeeld over de verschillende grondsoorten. Bij de opleiding worden de ondernemers uit het bedrijfsleven ook veel betrokken zoals de mengvoerindustrie, accountants en adviseurs. Op het praktijk centrum is ook plaats voor drie dier en veehouderij studenten om te wonen. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen moet je je CV en motivatie mailen, dit heb ik natuurlijk direct gedaan. Als je wordt uitgekozen om daar te kunnen wonen dan ben je verantwoordelijk voor de jongvee stal en doe je 's avonds een avondronde, dit houdt in dat je het voer aanschuift, een globale check doet op bijzonderheden, de attentie koeken ophalen en je hebt afkalf dienst door de weeks en ik het weekend (in het weekend om de drie weken, dit doe je dan in overleg met je medebewoners). In overleg kun je extra uren erbij krijgen, dan kan je doordeweeks en/of in de weekenden.
Het praktijkcentrum heeft ruim 340 hectare bouw en grasland en drie verschillende melkveebedrijven. Bij het ene bedrijf ligt de focus op veevoeding en onderzoek, de ander op automatisering en de laatste op beweiding. Je leert er de praktische vaardigheden, maar ook ondernemen. Op de melkveebedrijven krijg je ruimte om te experimenteren en ben je zelf verantwoordelijk voor het runnen van de bedrijven. Naast melkvee bedrijven hebben ze ook een bedrijf met varkens, legkippen, schapen en een paardenpensionstal. Ook deze bedrijven worden dagelijks gerund door studenten. Als ik klaar ben met de opleiding wil ik graag de kant op van praktijk onderzoeker in de gezondheid en welzijn of specialist in de jongvee op fok.
3 verschillende bedrijven
Mijn tweede jaar heb ik gewerkt bij chateau hotel de Havixhorst in De Wijk. Het is een havezathe op een landgoed vol inspiratie met historie, natuur en cultuur. Een mooie beeldentuin binnen de grachten. De keuken was klassiek en werkte met veel streekgebonden producten. De meeste gasten die er dineerden kozen voor een zes gangen menu met bijpassende wijnen uit de geworven wijnkelder waar we ook wijn en whisky proeverijen verzorgden. Tijdens mijn periode op de Havixhorst liep ik altijd in het restaurant het diner en de lunch. Ik heb mee gedaan aan een wedstrijd waar ik super veel van geleerd heb. Mijn jaar bij de Havixhorst is daarom ook een hele belangrijke periode voor mij in mijn leven geweest.
Mijn derde en laatste jaar heb ik er voor gekozen om bij hotel, cafe en restaurant Bosch-Zicht te gaan werken. De kroeg van Echten, waar ik ook woon. In het weekend draaien we meestal tussen de 200 en 300 man per dag diner. Het hotel is in de weekenden altijd goed tot vol bezet en het cafe zit in het weekend ook altijd vol. Door de weeks is het rustiger en zitten we meestal rond de 50 couverts. Wat ik leuk vind bij Bosch-Zicht is dat er veel bekenden en vrienden van mij komen dineren, lunchen of aan de bar borrelen. Het is er altijd gezellig, we hebben een team wat goed op elkaar is ingespeeld en de werkgevers zorgen goed voor hun personeel.
donderdag 1 juni 2017
Restaurant Poortman
Kroket
woensdag 31 mei 2017
"Altijd aan het werk"
Als je in de horeca werkt ben je vrij op dagen dat anderen aan het werk zijn en werk je in de weekenden en op vrijwel alle feestdagen. Als je begint met de horeca is dat misschien even wennen, ook al was ik er al snel aan gewend. Ik heb het eigenlijk nooit erg gevonden om te werken als anderen vrij zijn. Soms vind ik het wel jammer dat ik ergens niet bij kan zijn waar mijn vrienden of vrienden heen gaan, maar dat is dan niet anders.
Er zitten meer voor als nadelen aan werken in de weekenden.
1: Het is altijd gezellig druk in het weekend, mensen zoeken een terrasje op, gaan lekker uiteten of naar de kroeg.
2: Als je in het weekend werkt ben je door de weeks een dag vrij en er is niets lekkerder dan na een drukke en gezellige zondag maandags vrij te zijn. Terwijl voor de meesten de werkweek dan weer begint.
3: Als je een saai feestje of verjaardag hebt, heb je altijd een excuus om niet te komen. "want jij bent toch altijd aan het werk".
4: Je hebt een afwisselend rooster, soms twee dagen achter elkaar vrij, maar meestal niet. Dan duurt het werken tot dat je vrij bent korter dan degene die vijf dagen werken en twee dagen vrij zijn.
5: Als je gaat winkelen of boodschappen doen is het altijd rustig in de winkels, bijna iedereen is doordeweeks aan het werk.
6: Als je thuis bent is er verder niemand.
Helaas geldt dit bovenstaande niet allemaal voor mij, want als ik vrij ben bij Bosch-Zicht ben ik meestal nog ergens anders aan het werk.
Bierproeverij
In het restaurant waar ik op dit moment werk word er meer bier gedronken dan wijn. Daarom vond ik het heel interessant en leerzaam. Food-paring is met bier minstens zo leuk als met wijn.
Zelf hou ik erg van bier, als er ergens een keer een speciaal biertje op de kaart staat wat ik niet ken ben ik altijd bereid om hem te proeven.
Het belangrijkste is om de smaken bij elkaar te zoeken. Combineer een stuk vlees wat in Duvel is gemarineerd met een glas Duvel, een gerecht met koriander met een biertje wat naar koriander smaakt. Wat ik een super mooie combinatie vindt is bier en kaas. Een bier met karamelsmaak bijvoorbeeld bij een kaas met nootsmaak, een frisse bier bij een frisse kaas. Waar je moet oppassen met bier en eten is bitter op bitter, dat is een hele slechte combinatie.
Mijn favoriet is camembert met Straffe Hendrik.

woensdag 19 april 2017
Hertog Jan Bastaard bier
Het geheime van een goede radler zit hem in de balans tussen bitter en zoet. Vandaar ook dat tegen over de zoete appel, kruidige citroengras staat en tegenover zure citroen prikkelende gember.
In eerste instantie werd er raar opgekeken toen Amstel fruit ging combineren met bier. Grolsch had jaren geleden al licht alcoholische bieren met bijvoorbeeld citroen en grapefruit. Toen Amstel kwam met een radler werd het een echte trend. Verschillende brouwers kwamen met bier-fruit mengsels. De Nu Hertog Jan ook met een radler komt zou ik denken dat ze achter de feiten aanlopen, omdat de radler-trend vooral van de afgelopen jaren is. Het is ideaal bier voor warme dagen, lekker verfrissend en dorstlessend.
Afgelopen jaar is Warsteiner Premium Radler in de Beste Product van het Jaar 2016-2017 verkiezing uitgeroepen in de categorie bier. Naast de radler hype ontstaat er een nieuwe gat in de markt met bier, gecombineerd met diverse vuchtenschillen en sappen. Denk hierbij aan IPA gemengd met grapefruitsap, een zware kokossmaak of een tripel met druivensap.
Chateau hotel & restaurant De Havixhorst - Hotel Cafe Restaurant Boschzicht
woensdag 29 maart 2017
Nationale Moet Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (4 prijsuitreiking)







maandag 27 maart 2017
Nationale Moet Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (3 praktijk)
Ik was 17 toen ik me inschreef voor de wedstrijd en ook de jongste deelnemer van de wedstrijd. Echt zenuwachtig was ik niet, het was wel spannend, maar ik had er vooral heel erg veel zin in!
Ik ontving de jury in de lounge, ze kwamen omstebeurten binnen. Als aperitief stelde ik een Moet et Chandon Champagne voor met Regent druiven uit de kasteeltuin van De Havixhorst, de druiven had ik een paar weken van te voren ingelegd in Hennessy fine de Cognac voor een speciaal effect. Ik serveerde het aperitief in een flute met een spoon lepel ernaast, zodat de druiven ook opgegeten konden worden. Ik moest een beetje voorzichtig zijn met het bedenken van het aperitief, omdat Champagne en Cognac opzich al hele mooie producten zijn. Na het aperitief en de amuses ging ik de jury voor naar tafel in het restaurant. De chef had een vijfgangenmenu samengesteld. Ik lichtte de gerechten toe en schonk bijpassende wijnen. De wijnen die ik schonk waren grotendeels Franse wijnen en komen van top huizen. Het voorgerecht wat ik serveerde was skrei en krab, de chef maakt veel gebruik van regionale producten, dit vond de jury echt mooi om te zien, ze vonden de gerechten erg mooi en verzorgd. De tweede gang die ik serveerde was bijvoorbeeld een stukje snoekbaard die in de Reest, die achter De Havixhorst ligt is gevangen, daarbij serveerde ik buikspek van het Zuidwoldiger Mangalitza-varken voor een verrassende combinatie van vis en vlees. Het hoofdgerecht was er reerug die uit de regio kwam. De kazen die ik serveerde waren ook allemaal kazen uit de Noordelijke provincies. Een opdracht voor de praktijk ronde was dat de Hennessy Cognac in 1 van de gerechten werd verwerkt. Naast dat ik de Cognac al in het aperitief had verwerkt, had de chef een apfelstrudel gemaakt die werd geserveerd met een sabayon van Hennessy fine de Cognac. Voor de kazen nam ik de jury mee naar de sfeervolle wijnkelder onder in De Havixhorst. Ik serveerde een proeverij van kaas met een drietal wijnen.
De jury bestond uit Cees Helder, Lex Gasseling, Marjan De Jonge en Michael Hu.
Nationale Moet Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (2 theorie)
Na de theorie ronde was er ruimte voor een workshop cocktails maken. De workshop werd gehouden door 'spraakwater'. De cocktails draaiden om de Hennessy Cognac. We hebben twee verschillende cocktails leren maken, daarvan moesten we er 1 kiezen om te presenteren op het podium met de prijsuitreiking en ondertussen zouden we worden geinterviewd. We kregen van Hennessy een set mee met alle benodigdheden om een cocktail te kunnen maken.


Nationale Moet Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (1)
Je wordt door middel van een theorie ronde en praktijk ronde getest op je kennis en gastheer/vrouw schap. Ze kijken of je kennis hebt van wijn en spijs, of je meertalig bent, of je de behoefte van een gast aanvoelt en sfeerbepalend bent voor het concept waar je werkt. Je wordt voorafgaand aan het evenement getest. De jury komt naar het restaurant waar je de rol als gastheer/vrouw vervult, je moet een aantal theorievragen doen over gastheerschap, productkennis, cognac en wijnen en een 1-op-1 interview met de juryleden.
woensdag 8 maart 2017
Sabayon bereiden
Eerst roer je het door elkaar heen, wat belangrijk is, is dat de sabayon niet warmer dan 70 graden celcius wordt, want dan krijg je een roer ei. Je kunt zelf je eigen draai aan de sabayon geven door er andere smaken aan toe te voegen. Je klopt de sabayon zodat er lucht bij komt. Het kloppen doe je vanuit je pols en niet vanuit je arm, dit is omdat je het anders niet vol kunt houden tot dat de sabayon klaar is. Je kunt zien wanneer hij klaar is, dit is wanneer hij uit elkaar "plopt".