woensdag 7 juni 2017

3 jaar later..

Tijdens die opleiding was ik ook al veel op boerderijen van vrienden van mij, melkte ik zo nu en dan of hielp ik mee met andere dingen op de boerderij. Toen ik erachter kwam dat ik niet voor de rest van mijn leven in de horeca wil werken, ging ik na denken over wat ik nou echt wil. Ik heb het veel met vrienden van mij er over gehad wat nou wel echt bij mij paste en naar hun mening gevraagd. Toen ben ik erachter gekomen dat mijn passie bij het boerenleven ligt. 
Ik ben in februari naar de open dag van de Aeres hogeschool in Dronten geweest en heb mij een paar dagen later direct ingeschreven. Daar ga ik de opleiding Dier & Veehouderij volgen. Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik iets wil doen in de richting van bedrijfsopvolger of adviseur in de agrarische sector. Voor dit beroep moet je flexibel en creatief zijn, ook moet je nieuwe ideeen hebben voor de toekomst van de dierhouderij of veehouderij. In deze studie wordt er veel gedaan aan de beroepspraktijk. 
In Dronten dichtbij de school staat het Aeres Praktijkcentrum Dronten. Je krijgt daar les in verschillende onderwerpen en voert daar proeven en onderzoeken uit, bijvoorbeeld over de verschillende grondsoorten. Bij de opleiding worden de ondernemers uit het bedrijfsleven ook veel betrokken zoals de mengvoerindustrie, accountants en adviseurs. Op het praktijk centrum is ook plaats voor drie dier en veehouderij studenten om te wonen. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen moet je je CV en motivatie mailen, dit heb ik natuurlijk direct gedaan. Als je wordt uitgekozen om daar te kunnen wonen dan ben je verantwoordelijk voor de jongvee stal en doe je 's avonds een avondronde, dit houdt in dat je het voer aanschuift, een globale check doet op bijzonderheden, de attentie koeken ophalen en je hebt afkalf dienst door de weeks en ik het weekend (in het weekend om de drie weken, dit doe je dan in overleg met je medebewoners). In overleg kun je extra uren erbij krijgen, dan kan je doordeweeks en/of in de weekenden. 
Het praktijkcentrum heeft ruim 340 hectare bouw en grasland en drie verschillende melkveebedrijven. Bij het ene bedrijf ligt de focus op veevoeding en onderzoek, de ander op automatisering en de laatste op beweiding. Je leert er de praktische vaardigheden, maar ook ondernemen. Op de melkveebedrijven krijg je ruimte om te experimenteren en ben je zelf verantwoordelijk voor het runnen van de bedrijven. Naast melkvee bedrijven hebben ze ook een bedrijf met varkens, legkippen, schapen en een paardenpensionstal. Ook deze bedrijven worden dagelijks gerund door studenten. Als ik klaar ben met de opleiding wil ik graag de kant op van praktijk onderzoeker in de gezondheid en welzijn of specialist in de jongvee op fok.

1 opmerking: