dinsdag 4 juli 2017

Blurring de nieuwe trend

Blurring staat voor vervaging, de nieuwe trend wordt gezien als branche-vervaging. Je gaat bijvoorbeeld niet alleen naar de AH voor je boodschappen, maar ook voor de 'on-the-go' producten van de AH. De winkel richt zich niet meer alleen op de normale boodschappen maar ook op allerlei producten voor directe consumptie. De V&D, met naast als warenhuis ook de La Place, wel 20% van de omzet van de V&D kwam van de La Place restaurants.
De trend lijkt nieuw te zijn, maar vroeger was het heel normaal dat een cafe een slijterij er bij in had en de bakker ook producten verkocht voor directe consumptie.
Steeds vaker zie je blurring, bij ons in de buurt is een mooi voorbeeld de Luie tuinman, wat eigenlijk een winkel is voor de tuin, met allemaal verschillende soorten planten en daarnaast ook een tuincafe heeft wat iedere dag is geopend voor tuinbezoekers. Je kunt er terecht voor een verse kop koffie, muntthee uit eigen tuin en een gezelllig babbeltje. Er is soep en er zijn broodjes, ook huisgemaakte appeltaart en kruidkoek. Je kunt gezellig op het terras zitten aan het water of op de veranda. Naast het tuincafe en de planten winkel hebben ze ook een winkeltje met ongewone spullen uit allemaal verschillende windstreken.
Moeten de horeca bedrijven blurring zien als een kans of een bedrijging.. Ik vind het een heel mooi concept voor de retail zaken, maar snap wel dat horecabedrijven het er niet mee eens zijn, want de horeca moet voldoen aan de drank- en horeca wet en een vergunning hebben. De retail hoeft dat in dit opzicht niet. Blurring moet niet alleen het feestje van de winkeliers worden. De horeca moet dan ook meer ruimte krijgen om retail te bedrijven. Er zal altijd sprake moeten zijn van gelijke voorwaarden.


Een van de gevolgen van de VNG-pilot is dat gemeenten zelf gaan experimenteren. Zo krijgen winkeliers in de binnenstad van Den Bosch de kans om een klein terras te exploiteren voor hun zaak, waar ze ook alcohol mogen schenken. Ook Maastricht, Zwolle, Arnhem en Amsterdam doen mee aan de pilot om alcohol toe te staan in de retail, zonder dat de winkeliers hoeven te voldoen aan de eisen van de Drank- en Horecawet. Vanuit de horeca is daar kritiek op. Ton Poppes, eigenaar van vier horecabedrijven op het Rembrandtplein in Amsterdam: ‘Het fenomeen blurring moet niet alleen het feestje van de winkeliers worden. De horeca moet dan ook meer ruimte krijgen om retail te bedrijven. Er zal altijd sprake moeten zijn van gelijke voorwaarden.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten